Mise en évidence par traçage isotopique naturel de ressources trophiques des moules dans la Baie de l'Aiguillon (France)

Titre alternatif
Producteur
Contributeur(s) Union des Océanographes de France
Identifiant documentaire 9-2774
Identifiant OAI oai:archimer.ifremer.fr:2774
Notice source
Auteur(s): Richard, Pierre,Blanchard, Gerard,Goulletquer, Philippe
Mots clés Détritus Production primaire Isotope stable Source trophique Moule
Date de publication 01/01/2000
Date de création
Date de modification
Date d'acceptation du document
Date de dépôt légal
Langue fre
Thème
Type de ressource
Source Journal de la Recherche Océanographique (Union des Océanographes de France), 2000 , Vol. 26 , P. 125-128
Droits de réutilisation Union des Océanographes de France

Région

Département

Commune

Description
The trophic resources of cultivated mussel have! been characterized and their contribution to the food of these molluscs estimated in the Bay of Aiguillon (France) through the analysis of their natural C and N isotope composition. The contribution of terrestrial organic matter (δ(13)C = -27 to -34 %0) to mussel food resources is around 10% along the year, except in winter (15 10 30 %). A large seasonal variation is observed in the utilization of oceanic phytoplanktoll (δ(13)C = -19 to -21.5 %0) and of littoral benthic productions (microphytobenthos and phanerogame detritus,δ(13)C = -12.0 to -16.7 %0). Overall, the main food source of mussels is formed by benthic productions for molluscs grown on poles, in peculiar in the South of the Bay, and by phytoplankton for molluscs cultivated on ropes in high water.

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